expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 28. rujna 2015.

Politiko: Katalonski zemljotres prijeti EU

NJUJORK - Pobjeda stranaka koje se zalažu za otcjepljenje od Španije na parlamentarnim izborima u Kataloniji nagovještava "tektonske promjene" koje će pogoditi ne samo Španiju, već će izazvati vrenje i u EU, u trenuku kada Brisel ima i previše svojih briga, ocjenjuje danas američki list "Politiko".
"Brisel i države članice EU će morati da na agendu stave nezavisnost Katalonije", navodi se u tekstu, uz podsjećanje da su secesionistički katalonski lider Artur Mas i njegova koalicija odredili rok od 18 mjeseci za "ekspresni razlaz" sa Madridom.
EU je formalno obavezana da, u slučaju otcjepljenja, automatski isključi Kataloniju iz sastava Unije i evrozone s obzirom na to da ne poznaje kategoriju nezavisnih regiona unutar država članica, ukazuje list, ali ocjenjuje da će se Brisel teško odlučiti da kazni jedan tako ekonomski snažan, demokratski i proevropski nastrojen region.


Rezultat jučerašnjih izbora u Kataloniji je, ističe se u analizi, veliki udarac za Španiju, a naročito za premijera Marijana Rahoja i njegovu Narodnu partiju, koja je osvojila samo 11 mjesta u katalonskom parlamentu pošto im je, kako se navodi, propala strategija širenja straha među Kataloncima od posledica otcepljenja.
"Madridu ponestaju opcije i trebalo bi da dozvoli održavanje formalnog referenduma u Kataloniji... Raskid ne mora nužno biti krajnji ishod, kao što smo vidjeli u Škotskoj. U svakom slučaju, ključni su pregovori i istinski dijalog, umjesto populizma i tvrdoglavosti", ističe "Politiko".
Takođe ,ocjenjuje, da Madridu ne bi bila plodonosna strategija koja bi imala za cilj da ospori katalonske izbore ili Masa putem Ustavnog suda.
/Nezavisne/

Nema komentara:

Objavi komentar