expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 27. rujna 2015.

Gaf ili neznanje----- Službena stranica "Zvezde Granda" posjetiteljima umjesto bosanskog nudi "bošnjački jezik"

Iako je regionalni muzički show "Zvezde Granda" izuzetno gledan u našoj zemlji, na zvaničnoj stranici nudi svojim posjetiteljima izbor tri jezika: srpski, makedonski i bošnjački. 

Ovaj izbor jezika je nimalo ugodno iznenađenje za sve posjetitelje iz BiH, obzirom da je veliki broj učesnika iz naše zemlje koji su učestvovali, pa čak i pobjeđivali na ovom takmičenju. 


Podsjećamo, na ovom takmičenju su u proteklim godinama pobjeđivali Amar Jašarspahić i Mirza Selimović. Još uvijek nije jasno kako se bošnjački jezik našao u izboru jezika na službenoj stranici, ali jedna od teza jeste konstantno osporavanje bosanskog jezika iz entiteta Republika Srpska, koje je očigledno uzelo i maha izvan granica BiH. 




Treba dodati da je nedavno i Srpska akademija nauka (SANU) saopćila kako bosanski jezik ne postoji. Podsjećamo da su i pojedini mediji u Hrvatskoj uspjehe naših sportista označavali kao bošnjačke, kao što je slučaj sa bh. atletičarom Amelom Tukom ili sa košarkaškom reprezentacijom BiH koja je na portalu HRT-a okarakterisana kao "bošnjačka".

/Avaz/

Nema komentara:

Objavi komentar