expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 7. rujna 2015.

OVO SU NADLEZNI IZJAVILI PRVI DAN NESTANKA DAVORA BARISICA

OVO SU NADLEZNI IZJAVILI PRVI DAN NESTANKA DAVORA BARISICA
Spasilačke ekipe Hercegovačko-neretvanske županije jutros od 8 sati tragaju za nestalim Davorom Barišićem (19) iz Gradačca, koji je nestao u noći utorak na srijedu, kada je upao u rijeku Neretvu kod Starog mosta u Mostaru. Prema riječima Zorana Vlahe iz ISS-a Mostar, na terenu su angažirani spasilačke ekipe ISS (interventna spasilačka služba Mostar), SEUH (sportska ekološka udruga Hercegovina), RK (ronilački klub) Mostar i Extreme explorer Mostar. Također, pripadnici Extreme eksplorera tokom popodneva će pregledati teren bespilotnom letjelicom.

A EVO I STA SE STVARNO DESAVALO-SAMI ZAKLJUCITE
Kada je naša novinarska ekipa jučer otišla na plato ispod Starog Mosta, tamo nismo zatekli nikoga od ronioca niti spašavatelja, a kolege novinari su također pričali kako su obilazili sve mostove nizvodno te da nigdje nisu mogli vidjeti bilo što bi upućivalo da je u tijeku organizirana potraga za nestalim mladićem.



Stoga su krenule spekulacije kako za Barišićem uopće nije organizirana potraga posebice jer su baš jučer počele kružiti priče o nesporazumima na relaciji Civilna zaštita i nevladine spasilačke službe.
Što je tu istina, jučer je teško bilo saznati jer su s jedne strane stizale optužbe na račun Civilne zaštite, dok su iz MUP-a HNŽ-a u popodnevnim satima tvrdili kako nije istina da potrage nema, iako novinari jučer nisu uspjeli vidjeti niti jednog ronioca niti spasilački čamac na Neretvi.

Optužbe
Konfuziju su unosile i različite izjave od strane raznih agencija.
Tako je tužitelj Ristić na naša pitanja zna li tko traga za nestalim momkom odgovorio; “Sinoć je policija obaviještena. Oni su odmah izašli, obilazili su teren, obavijestili su i vatrogasce, tragali su koliko su mogli s obzirom na mrak. Jutros (op.a. jučer ujutro) je donesena naredba da se pozovu sve službe koje se bave spašavanjem na vodi. Tko se sada odazvao, tko je došao, tko traga, vjerujte da nemam te informacije”.
Ljudevit Marić, viši inspektor u Uredu komesara MUP-a jučer je ujutro pak rekao kako su policajci negdje oko 2.10 dobili poziv od Barišićeva prijatelja Maria Tomasa da se Davor utopio te kako su policijske ophodnje po noći tragale za nestalim mladićem, ali da se jučer ujutro GSS Mostar trebao uključiti u dalju potragu.
Međutim, kada smo jučer prijepodne pozvali GSS Mostar, iz te udruge nam je rečeno kako oni ne sudjeluju u potrazi te da pokušamo kontaktirati ISS-a Mostar jer su oni specijalizirani za spašavanje po vodi te kako oni možda vode potragu. Zoran Vlaho iz ISS-a Mostar pak nam je rekao kako oni nisu dobili zahtjev te da je na Civilnoj zaštiti ili na MUP-u da im pošalju zahtjev te će se oni tek tada uključiti. Na pitanja je li poslan kakav zahtjev za potragu nevladinim spasilačkim službama, glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović nam je samo rekao kako je Civilna zaštita grada Mostara ta koja treba prosuditi u kojoj im je mjeri potrebna pomoć u potrazi te da će na osnovu toga donijeti zahtjev koju od službi će angažirati u potrazi. Više informacija oko ove tužne zavrzlame, gdje se satima nije moglo saznati koliko ljudi, te da li tko uopće traga za utopljenim mladićem, nismo mogli dobiti niti u Civilnoj službi grada Mostara.
Zdenko Marić iz Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH je jučer pak bio rječitiji, a on je rekao kako i njihova udruga čeka službeni zahtjev od strane Civilne zaštite, ali je iznio mnoge optužbe na račun 

Civilne zaštite.
“Čujte mi, imamo ugovor s Civilnom zaštitom koji smo potpisali prije četiri godine. Ništa oni iz tog ugovora nisu ispoštovali niti jednu stavku. Mi više tamo u Civilnoj zaštiti nemamo s kim komunicirati, vjerujte da smo mi morali ići tamo u osam ujutro jer već u osam i petnaest, ta žena koja tamo radi već nije na poslu. Sada samo tražimo da nas se službeno angažira, neka se pošalje zahtjev od Civilne zaštite, ne možemo mi više skakati na poziv dežurnog iz policije. Oni misle da nas mogu telefonski nazvati, da mi nešto odradimo pa kasnije ništa, da nikakve obveze prema nama ne ispunjavaju. Da je taj mladić živ, mi sekunde ne bi dvojili, odmah bi krenuli, da nas je rodbina angažirala, mi bi išli. Nije ovo bojkot, nemojte pisati da mi bojkotiramo Civilnu zaštitu, znate koliko su naši momci spasili života, naši ljudi su vrlo odgovorni, izlazili smo mi svaki put na intervencije. Mi samo želimo da se oni u Civilnoj zaštiti probude, kod njih ništa ne funkcionira, samo im plaća funkcionira. Nijednu stavku iz ugovora nam nisu ispunili, ali neka nas angažiraju i sada, mi ćemo izaći. Samo želimo da nam se pošalje službeni zahtjev”, nabrojio je Zdenko Marić iz GSSuBiH, koji je dodao da je tužno da njihova služba obavlja sve odgovorne poslove na terenu, a na proračunu ih nikako nema te je spomenuo i probleme s neplaćenim računima koje su slali za intervencije. Napomenuo je kako njihovi članovi izlaske na intervencije moraju plaćati iz privatnih džepova te da više ne mogu tako, a podsjetimo, riječ je o spašavateljima koji su dosad izveli brojne hvalevrijedne akcije. Sve snažnije spekulacije kako nema organizirane potrage za mladićem jučer je popodne pak odlučno opovrgavao Ljudevit Marić iz MUP-a HNŽ-a. Iako je on ujutro bio rekao kako za mladićem traga GSS, popodne je malo korigirao priču te je objasnio kako potragu vodi policija, ali da će uskoro biti uključene i gorske službe spašavanja. “Mi smo ozbiljna institucija, ne može biti da nema potrage. Naše ophodnje su tragale duž Neretve, ronioci su pretražili Neretvu sve do bunskih kanala”, izjavio je Marić u popodnevnim satima. Na pitanje koji ronioci tragaju za momkom, on je odgovorio da je riječ o roniocima MUP-a HNŽ-a.



Nema komentara:

Objavi komentar