expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 27. siječnja 2016.

Postao sinonim prijateljstva bez obzira na vjeru i naciju Danas se navršavaju 23 godine od smrti Srđana Aleksića


Danas se navršavaju 23 godine otkako je od batina dobivenih 21. januara preminuo Trebinjac Srđan Aleksić. Aleksić, koji je postao sinonim prijateljstva bez obzira na vjeru i naciju, bio je pripadnik Vojske Republike Srpske, a mučki su ga pretukli pripadnici te iste vojske jer je branio prijatelja, Bošnjaka Alena Glavovića.


Bez osvete
Te ratne 1993. godine na trebinjskoj pijaci, kada su četvorica vojnika prilikom legtimisanja počela maltretirati Glavovića, Srđan je priskočio u pomoć i, umjesto njega, dobio batine, od kojih je nakon šest dana provedenih u komi i preminuo. Na čitulji koju je tada objavio Srđanov otac Rade je napisao: "Umro je ispunjavajući svoju ljudsku dužnost."
Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica osuđena na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Srđanov otac Rade kaže da se napadača na Alena, odnosno Srđana više i ne sjeća.
- Ne mislim o njima. Oni više nisu bitni u ovoj priči. Srđanov lik ne potencira osvetu niti njegovo djelo upućuje na osvetu, nego na čovječnost i ljudskost - ističe Rade Aleksić.  
Alenove posjete
Kaže da ga Alen redovno zove, a kada je god u mogućnosti, i dođe kao kod svojih najbližih, jer su bili prijatelji i prije Srđanove smrti, a poslije je to prijateljstvo postalo još čvršće.
- Ja se s Alenom čujem često, on nazove da me pita kako sam, šta se radi... Kada god dođe u Trebinje, ili s porodicom ili sam, on dođe, bez najave, samo se pojavi na vratima sa svojim širokim osmijehom. I svaki put se ispričamo i zajedno odemo do Srđanovog groba, a, kako kaže, Srđanov grob će posjećivati dok je živ - ispričao nam je Rade i dodao da će i danas, zajedno sa Srđanovim prijateljima i svima koji poštuju Srđanovo djelo, tradicionalno posjetiti Srđanov grob i položiti cvijeće.
Srđan Aleksić rođen je 1966. u Trebinju. Bio je pionirska plivačka nada bivše Jugoslavije. Srđan se amaterski bavio glumom, za što je dobio i nekoliko nagrada.

Počast mu odata diljem regiona

Srđan je posthumno dobio Povelju Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Također, prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu danas nosi Srđanovo ime. U centru Pančeva, također, postoji prolaz Srđana Aleksića, kao i spomen-ploča. U Tuzli postoji ulica nazvana po Srđanu, kao i u Sarajevu. U Podgorici je jedan bulevar nazvan Srđan Aleksić. U rodnom Trebinju sportski tereni zovu se Srđanovim imenom, a tradicionalni plivački turnir zove se „Srđan i Maksim“. U spomen na njegov gest, ustanovljena je i novinarska nagrada. Radio-televizija Srbije snimila je dokumentarni film "Srđo", a trebinjsko Pozorište "Slovo" postavilo je predstavu "Epilog o Srđanu". Reditelj Srdan Golubović, inspiriran Srđanovim djelom, snimio je film „Krugovi“.


/ P. MUCOVI/









































Nema komentara:

Objavi komentar