expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 11. siječnja 2016.

Legendarni muzičar Dejvid Bouvi preminuo u 69. godini (VIDEO)

Poznati britanski pjevač i tekstopisac Dejvid Bouvi preminuo je nakon osamnaestomjeseče borbe sa rakom.
Na Facebook stranici legendarog pjevača stoji post objavljen u ponedjeljak rano ujutro u kom piše:
"Dejvid Bouvi je preminuo danas okružen porodicom nakon osamnaestomjesečne borbe sa rakom. Znamo da će mnogi od vas biti tužni zbog ovog gubitka, molimo vas da poštujte privatnost porodice dok tuguje ".
Ovaj legendarni muzičar je tokom svoje četrdesetogodišnje karijere ostavio traga u mnogim muzičkim pravacima od glam roka, preko soula, hard roka, dens popa, panka do elektronske muzike.
Samo dva dana prije smrti, na svoj rođendan 8. januara, izdao je svoj 25 album "Blackstar"
Bouvijev proboj u svijetu muzike došao je 1972 sa albumom "Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".


Zahvaljujući različitoj boji svojih očiju, koja je rezultat tuče u školskim danima, Bouvi se činio pravim izborom za čudne filmske uloge uključujući film iz 1976 "Čovjek koji je pao na Zemlju" gdje glumo vanzemaljca koji traži pomoć za svoju planetu. Njegov filmski opus uljučuje i ulogu Pontija Pilata u Skorsezeovom filmu "Posljednje Hristovo iskušenje", kao i ratnog zarobljenika u filmu "Stećan ožić gospodne Lorens".

Dejvid Bouvi, rođen 8. januara 1947. u Londonu kao  Dejvid Džons, ime je promijenio 1966. Svirao je saksofon i osnovao i nakon angažmana u nekoliko bendobva, 1969 potpisuje za Merkjuri rekords koji izdaju njegovalbum "Čovjek od riječi, čovjek od muzike" na kojem se našla i čuvena 'Space Oddity', dirljivu pjesmu o astronautu, majoru Tomu, koji gubi kontrolu na svojim brodom.
Bouvi je promijenio pravac 1975. kada je postao opsjednut dens/fank zvukom iz Filadelfije i objavio “Young Americans” sa singlom “Fame” koji je pisao zajedno sa Džonom Lenonom i gitaristom Karlosom Alomarom.
Nakon “hladnijeg” albuma “Station to Station”, ponovo je promijenio pristup preselivši se u Njemačku i objavivši album “Low” 1977. To je bila prva od njegove “Berlin Trilogy” (trilogije) na kojoj je sarađivao sa klavijaturistom Brajanom Enom.
Bouvi je probudio “Strašna čudovišta” (Scary Monsters) i na tom albumu odao počast Major Tom liku iz hita “Space Oddity” nastavkom “Ashes to Ashes”. Usledili su “Tonight” 1984. i “Never Let Me Down” 1987. i saradnja sa grupom Queen, Mikom Džegerom, Tinom Tarner, The Pat Matheny Group i drugima.
Formirao je kvartet Tin Machine (njegov brat Toni je svirao bubnjeve), ali bend nije dobio dovoljno pozitivnih kritika, niti značajniju zaradu ni nakon objavljivanja drugog albuma.
Bouvi se vratio solo karijeri 1993. sa “Black Tie White Noise” i saradnji sa gitaristom Mikom Ronsonom sa kojim je sarađivao još u Spiders From Mars, a onda 1995. snimio “Outside” sa Enom i bio na turneji sa bendom Nine Inch Nails.
Vratio se u studio 1996. i objavio “Earthling” pod uticajem elektro zvuka. Uslijedila su još dva albuma: “Hours” 1999, i “Heathen” 2002.
Gremi nagradu za životno delo dobio je 2006.
Oženio se Meri Anđelom Barnet (poznatom i kao Endži Bouvi) 19. marta 1970. a kasnije su dobili sina Zouvija Bouvija (danas reditelja Dankana Džounsa). Razveo se 8. februara 1980.
“Ako je Zigi zbunio i svog tvorca i publiku, dobar dio te zbunjenosti je posljedica seksualnosti”, rekao je on za magazin “Melody Maker”, zbog čega su mnogi pomislili da je gej, iako se uglavnom smatralo da je to učinio kako bi probudio interesovanje za Zigija Stardasta. Tada je ofarbao kosu u narandžasto i nosio žensku odjeću. Album je postao prava senzacija.
Međutim, za “Playboy” je 1976. rekao: “Tačno je – ja sam biseksualan. Ipak, ne poričem da sam tu činjenicu vrlo dobro iskoristio. Mislim da je to najbolja stvar koja mi se desila”.
Štaviše, njegova bivša supruga Endži tvrdila je da je imao vezu sa Mikom Džegerom.
Već 1983. on je za “Rolling Stone” porekao sve što je do tada rekao i izjavio da je bio “neizjašnjeni heteroseksualac”.
U aprilu 1992. oženio se manekenkom Iman. Imaju ćerku Aleksandriju Leksi Zahru Džouns koja je rođena u avgustu 2000.
(NN, hollywoodreporter)

Nema komentara:

Objavi komentar