expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

srijeda, 20. srpnja 2016.

UPOZORENJE NJEMAČKE TURSKOJ: Merkel poslala žestoko upozorenje Erdoganu…


Njemačka je danas upozorila Tursku da bi ponovno uvođenje smrtne kazne nakon pokušaja državog udara sasvim sigurno tu zemlju koštalo kandidature za pristupanje EU.
– Zemlja koja posjeduje smrtnu kaznu ne može biti član EU. Uvođenje takve kazne u Turskoj značilo bi prekid pregovora za pristupanje EU – rekao je Steffen Seibert, portparol kancelarke Angele Merkel.


Erdoganove pristalice su nakon pokušaja puča snažno pozvale na ponovono uspostavljanje smrtne kazne u sklopu predsjednikovog obećanja da će preoblikovati Tursku.
SAD, Njemačka i ostali NATO saveznici obećali su podršku turskoj demokratiji, mada je Merkel oštro upozorila da se prilikom kažnjavanja urotnika mora poštovati “vladavina prava”.
Pozivanje Turske na ponovno uvođenje smrtne kazne izazvalo je zabrinutost, kao dio odmazde protiv vojnika i masovno otpuštanje sudija, dodaje Seibert.
– Njemačka i članice EU imaju veoma jasan stav o tome: kategorički odbacujemo smrtnu kaznu. Pratit ćemo kako će se turska demokratija oporaviti od ovog šoka – dodao je on.
/ Avaz /

Nema komentara:

Objavi komentar