expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

subota, 14. veljače 2015.

Vrhovni vođa Irana poslao Obami tajno pismo


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei odogovorio je na ponudu američkog predsjednika Baracka Obame usred nuklearnih pregovora i poslao mu tajno pismo, piše američki list The Wall Street Journal.
Navodeći kao izvor iranskog diplomatu, list je rekao da je iranski klerik pisao Obami posljednjih sedmica u odgovoru na njegovo pismo poslano u oktobru.


Obama je u svom pismu spomenuo mogućnost saradnje sa Iranom protiv ISIL-a ukoliko se postigne nuklearni dogovor

Obama je u svom pismu natuknuo mogućnost američko-iranske saradnje u borbi protiv Islamske države Irak i Levant ukoliko se postigne nuklearni dogovor, piše list navodeći diplomatu.
Nuklearni pregovori
Pismo Khameneija je bilo pristojno, ali se nije obavezivalo ni na šta, piše WSJ navodeći riječi diplomate.
Bijela kuća odbila je komentirati ove navode.
Khamenei je ove sedmice rekao kako bi mogao prihvatiti kompromis u pregovorima o iranskom nuklearnom programu i pružio do sada najsnažniju podršku odluci predsjednika Hassana Rouhanija da pregovara sa Zapadom.
Nuklearni pregovori Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Njemačke s Iranom ciljaju na sporazum koji bi odstranio sumnje Zapada da Teheran nastoji tajno izraditi nuklearno oružje, a u zamjenu bi Iranu bile ukinute sankcije koje su oslabile njegovu ekonomiju.
Izvor: Agencije

Nema komentara:

Objavi komentar