Stranice

utorak, 2. siječnja 2018.

Pogledajte šta je Dragan Čović radio u ratu: Ovo je zaista grozno!


Mediji su javljali da je Čović kao generalni direktor mostarskog giganta SOKO, tražio od upravnika logora Heliodrom da za potrebe rada u preduzeću SOKO ”ustupi” deset zatvorenika sredinom ratne 1993. godine.

Premda je u nekoliko navrata pred sudovima dokazivao nevinost uglavnom zbog optužbi za privredni kriminal i zloupotrebu položaja, po spomenutim okolnostima iz juna ‘93, nikada nije procesuiran.
Čović je prvi čovjek preduzeća SOKO bio punih šest godina, od 1992. Do 1998. godine. Kompletan period rata proveo je u istom kolektivu, a u politiku je zakoračio 1994. godine.
Prema navodima centra za istraživačko novinarstvo, od 1994. do 1996. godine radio je kao viši asistent na predmetu Ekonomika i organizacija proizvodnje na Strojarskom fakultetu u Mostaru.
U vrijeme najžešćih sukoba HVO-a i jedinica Armije RBiH u Mostaru, Čović je bio direktor mostarske Zrakoplovne industrije Soko, piše novinska agencija Patria.
Obzirom na dokumentaciju iz tog perioda, kada on kao čelni čovjek Sokola traži 10 zarobljenika Bošnjaka koji su bili zatočeni u Središnjem vojno-istražnom zatvoru fantomske HZ HB, da dođu u Soko gdje bi obavljali teške poslove, ne treba čuditi što je sa ushićenjem bio na dočeku osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića, ili pak što se klanjao na grobu Gojka Šuška u Zagrebu, a svi znaju kakva je bila uloga ovog prvog saradnika Franje Tuđmana kada je riječ o našoj zemlji i njegovo insistiranje na podjeli BiH.
Zanimljivo je da Čovića, imajući u vidu njegovu rigidnu komunističku prošlost, mnogi nisu doživljavali pravim Hrvatom.
Tako je i Šušak imao rezervi prema njemu, ali izuzetno lukav i pragmatičan Čović je i tokom agresije na našu zemlju pokazao da se zna izboriti za svoje “hrvatstvo”. Također, to što se nalazio na čelu Sokola dovoljno govori da u tadašnjoj HZ HB nije bio tek puki posmatrač, već u hijerarhiji visokorangiran, piše "BHDijaspora"
Na čelu Sokola ostao je još nekoliko godina, a njegov utjecaj nije umanjen ni nakon što je napustio direktorsku fotelju. Čović nakon objavljivanja ovog dokumenta nije odgovarao pred institucijama BiH.

/cwbih/BHDijaspora/

Nema komentara:

Objavi komentar