Stranice

petak, 4. rujna 2015.

Bešić i Medunjanin u boj bez utakmica, Belgija jednim udarcem zaustavila Romin tandem


Witsel je uštopao Pjanića, samim time izbacio i Džeku, a krila Višća i Lulić bila su neučinkovita
Odakle početi kada je u pitanju analiza naše igre protiv Belgije?Možda je najbolje krenuti od selektora Mehmeda Baždarevića, koji radi mnogo studioznije od svog prethodnika na klupi Safeta Sušića, koji je porazima od Kipra u Zenici, te Izraela u Haifi, kompromitovao naše šanse za plasman na Euro.


Witsel uštopao Pjanića
Meša je, analizirajući protivnika vjerovatno došao do toga da je ekipa koja je pobijedila Izrael u Zenici, naša najbolja moguća, čime je praktično olakšao posao Marcu Wilmotsu, koji je mogao bez problema spremiti svoje igrače na ono što ih čeka na terenu.
Tako mu je bilo jasno kako mora zaustaviti Miralema Pjanića, što je sjajno uradio Witsel, te natovariti na leđa dvojicu Edinu Džeki. Uz to, ukoliko Pjanić nema lopti, nema ih ni Džeko, pa je jednim udarcem ubio dvije muhe.
I da se razumijemo, gol koji smo postigli na početku, više je individualni kvalitet kapitena, nego plod neke smišljene akcije, tako da smo možda malo i imali sreće, Međutim, izgubili smo bitku na sredini terena, gdje je Wilmots na teren poslao čak trojicu razbijača, sa nešto ofanzivnijim Fellainijem, dok smo mi u odbrani imali za glavu manje stopere.
Pravo je umijeće kako su se Spahić i Vranješ nosili sa teškašima iz belgijskih redova - Lukakuom i Fellainijem, što je definitivno ostavilo trag na njima, pa su u nekim momentima, poput kornera iz kojeg smo primili gol ili Hazardovog (bez)opasnog prodora po dijagonali, bili nedovoljno brzi da na vrijeme reaguju.
Analiza je morala pokazati da Vranješ ima fizički hendikep u odnosu na Lukakua, koji je snažniji i jači u duelu. Stoper našeg tima je dobio čak devet, od 12 duela protiv napadača Evertona, ali tu se vraćamo na onaj dio kako se itekako potrošio, pa je u trenucima kada je morao čuvati druge igrače, bio spor.
Naši bočni igrači su odigrali ispodprosječnu utakmicu. Kolašinac je ostavljao previše prostora De Bruyneu, što je ovaj itekako koristio, dok je Mujdža odigrao solidan meč. Nije bio najgori, a daleko je bio od najbolje partije u dresu naše selekcije.
U kakvoj su formi Bešić i Medunjanin?
I da ne zaboravimo Asmira Begovića. Sjajan je to golman. Kod prvog gola nije kriv, nije ni kod penala, ali drugi... Hm, možda je stajao korak dalje od mjesta na kojem je morao biti, a uz to bio je i pokriven, jer udarac Kevina de Bruynea nije izgledao baš toliko opasno da završi u mreži. Ili možda jeste? Ajde, budi pametan.
Veza! U kakvoj formi su Bešić i Medunjanin dočekali meč u Briselu jako je teško odgovoriti, jer kako možeš govoriti o formi jednog igrača koji ne igra. Medunjanin je bio naš najbolji igrač protiv Izraela, ali od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a Haris je i dalje na ledu, bez utakmica, a Bešić se povrijedio pred sami odlazak Evertona na pripreme i oporavio se pred početak lige. Priliku za igru gotovo da i nije imao, a Baždarević im je ipak poklonio povjerenje, nemajući hrabrosti možda u vatru gurnuti Anela Hadžića, koji je standardan u Sturmu, ili pak Marija Vrančića, koji igra češće od pomenute dvojice.
Od igre njih dvojice itekako zavisi igra Miralema Pjanića, koji je pretrpio najžešće kritike. S pravom se od Malog princa očekuju velike stvari, ali rijetko ko kreće od činjenice da u Romi iza sebe ima Naingolana i De Rossija, a u reprezentaciju dvojicu igrača koji nisu standardni u svojim klubovima.
Mire je zaista bio skroman, a Meša je dodao kako je bio i povrijeđen, pa je izostao njegov očekivani učinak. Uostalom, nijednom nije uputio šut ka Courtoisu, koji je bio jako raspoložen u pojedinim situacijama.
A da, protiv Belgije smo u ekipi imali i bokove - Višću i Lulića, koji su igrali po staroj narodnoj: "Velik promet, mala zarada."
Trudili su se, trčali, ali jednostavno to nije bilo to. Nije bilo probijanja po bokovima, kako bi se ubacilo pred gol, niti je bilo ičega opasnog kada bi primili loptu. Međutim, bolje igrače od njih, na tim pozicijama - nemamo, kao što nemamo ni boljeg od Edina Džeke.
Kapiten je još jednom dokazao da je daleko najbolji igrač bh. selekcije i da bismo bez njega možda bili i ispodprosječna selekcija. U ovim kvalifikacijama je dao šest pogodaka, a ukupno 43 u dresu BiH, a imao je šansu i za 44. i 45. pogodak, ali i golmani se nešto pitaju.
Džekine kretnje i rješenja
Međutim, njegovo kretanje, njegova rješenja, jasno pokazuju da je sinoć bio na znatno većem nivou nego suigrači, a to je premalo za neki bolji rezultat protiv Belgije.
Suština svega jeste - dva, tri raspoložena igrača su nedovoljna za dobar rezultat protiv druge selekcije svijeta, ali mogu biti dovoljni za pobjede nad Andorom, Velsom i Kiprom.
Iako Bale i društvo idu na Euro, sa sigurnošću možemo tvrditi da je BiH kvalitetnija, ali eto, ubili su nas porazi od Kipra i Izraela, koje nismo smjeli doživjeti, ali nikako!
Mi smo naše kvalifikacije ugrozili porazima upravo protiv pomenutih protivnika i zbog ta dva poraza, koje smo po svim rezonima morali izbjeći, sada strahujemo, ali još nije izgubljena i posljednja nada, pogotovo ukoliko selektor i igrači nauče iz grešaka koje su napravili.

/goal/

Nema komentara:

Objavi komentar